Zamezit plýtvání jídlem - to je hlavním cílem výzvy s názvem „Miluji jídlo, neplýtvám.“
Bohužel musíme přiznat, že i v naší jídelně se velmi plýtvá jídlem. Děti své porce nejen nedojídají, ale někdy je i celé vrací. Denně se tak u nás vyhodí zhruba 30 - 35 kilogramů zbytků nesnědeného jídla. Proto jsme se rozhodli zapojit naši školu do výzvy a zkusit udělat maximum pro to, abychom tuto situaci ve škole aspoň trochu zlepšili.
Nejprve jsme se zaměřili na spokojenost žáků s jídlem. Po čtyři týdny jsme společně s kuchařkami prováděli hodnocení jídla. Naším úkolem bylo zjistit, z jakého důvodu máme ve škole tolik odpadu. Žáci a učitelé při odchodu z jídelny hodnotili oběd – zvlášť polévku a zvlášť hlavní chod. Měli na výběr tři možnosti. Chutnalo, neochutnal jsem, nechutnalo. Žáci 4. A pečlivě zaznamenávali a vyhodnocovali každodenní hlasování. Obrovským zjištěním bylo, že problém není v chuti jídla, ale v tom, že děti jídlo ani neochutnají. Jedná se převážně o polévky, které si nebere až polovina strávníků. Doufáme, že osvěta a plánované aktivity s paní vedoucí školní jídelny pomohou částečně tento problém eliminovat.
Autor: Mgr. Monika Bryjová